Foto broodje met nepvlees

Vegan pulled pork met jackfruit

Lijkt net echt toch? Toch is dit geen broodje varkensvlees, maar een vegetarische variant met de vrucht jackfruit. Ik hoorde steeds meer over deze vleesvervanger en besloot het eens te proberen; en met succes!

Foto van blik JackfruitJackfruit of nangka is een aziatische stekelvormige vrucht die aan bomen groeit. De vrucht kan wel 40 kg zwaar worden! Jackfruit wordt op twee manieren gegegeten: rijp en geel of jong en groen. De rijpe vrucht is lekker zoet en wordt gebruikt voor desserts. De jonge vrucht is stevige en heeft een vlezige, draderige structuur waardoor het doet denken aan pulled pork of pulled chicken. Het neemt daarnaast makkelijk smaken op en is een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6 en C en kalium.
Je kunt jackfruit in blik vinden bij aziatische toko’s. Er zijn twee soorten te koop: de rijpe, gele vrucht in siroop en de jonge, groene vrucht in brine (zout) water. De laatste versie heb je nodig voor hartige gerechten. Sinds januari 2019 heeft Fairtrade Original ook jackfruit in blik te koop bij onder andere Albert Heijn en Waar!
Mij deden de stukken jackfruit wel een beetje denken aan artisjokharten.

fullsizeoutput_168c

Ingrediënten:
2 blikken jackfruit (in brine)
Barbecuesaus
Kruiden om te marineren, bijvoorbeeld (gerookte) paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder. Ik gebruikte de mix Euroma hamburgerkruiden, omdat alles daar in zat.
1 sjalot
1 teen knoflook
2 el olie
Broodjes, bijvoorbeeld Italiaanse bollen
Evt. (zelfgemaakte) coleslaw


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Giet de blikken jackfruit af en spoel de stukken af in een vergiet. Laat goed uitlekken en doe in een ovenschaal. Met twee vorken (of je handen!) kun je de vruchten nu uit elkaar plukken. Harde stukjes kun je er evt. af snijden.

Nu ga je de jackfruit naar smaak marineren. Ik deed er ongeveer een half flesje barbecuesaus, 2 el hamburgerkruiden, 2 el (olijf)olie, een fijngehakte sjalot en een teen knoflook, peper en zout doorheen. Zet de ovenschaal zo’n 30 minuten in de oven, en schep de jackfruit af en toe even om zodat de warmte goed verdeeld wordt.

Ondertussen kun je eventueel zelf coleslaw maken. Dit doet je door een halve (rode) kool  en een winterpeen in een keukenmachine fijn te raspen en vervolgens te mengen met wat appelciderazijn, honing-mosterdsaus (los mayonaise, mosterd en honing mengen kan natuurlijk ook). Je kunt er eventueel ook wat rozijnen en peper en zout door doen. Rode kool is mooier voor de kleur, maar let even op welk seizoen het is welke kool er te koop is.

Als de jackfruit uit de oven komt kun je de broodjes beleggen. Ik heb nog wat extra barbecuesaus op de onderste helft gesmeerd en daarboven op eerst de jackfruit en daarna wat coleslaw. Smakelijk!

Ik ga zeker meer gerechten met jackfruit maken. Stoofvlees bijvoorbeeld of taco’s. Stay tuned!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s