Foto van kookboek Melk & Dadels

Marokkaanse geheimen uit Melk & Dadels

In dit boek delen twintig Marrokaanse moeders de recepten van hun lievelingsgerechten. De initatiefnemers Chafina en Rachida beseften zich dat als niemand de recepten zou verzamelen, ze misschien wel verloren zouden gaan. Hun moeders waren blij met het enthousiasme en deelden graag de traditionele gerechten én hun verhaal.
Foto van inhoudsopgave boek Melk en Dadels
Het boek is dan ook niet ingedeeld in voorgerechten en hoofdgerechten, maar in hoofdstukken per mama en kinderen. Dit maakt het soms wat lastiger om een recept te vinden, maar het is erg leuk om de familieverhalen te lezen waar elk hoofdstuk mee begint.  Bij sommige recepten is een foto van het gezin opgenomen in plaats van een foto van het gerecht, waardoor je niet precies weet hoe het er uit ziet, maar het maakt het wel persoonlijk.

Mijn absolute favoriet uit het boek zijn de ‘Marokkaanse snickers’: pinda-chocoladekoekjes zoals je ze wel eens naast de baklava bij een toko ziet liggen. Ik heb dit al zeker vijf keer gemaakt en zal het recept binnenkort delen. 

Iets anders dat ik uit dit boek geleerd heb, is het stomen van aubergine. Ik kende deze bereidingswijze nog niet, maar het zorgt voor een zachte structuur en veel behoud van smaak. Als je de stukjes daarna bakt met een fijngesneden teen knoflook, twee in  stukjes gesneden tomaat en koriander, krijg je een overheerlijke ‘salade’ of dip voor op brood.

Alleen al vanwege de kleuren op de omslag wilde ik dit kookboek hebben, maar de gerechten hebben zich ook echt bewezen. Niet alles staat even precies aangegeven, maar ik geloof ook niet dat dat kan als je op gevoel kookt. Ik pak het boek te weinig uit de kast, maar sinds ik Marokko vorig jaar zelf bezocht heb, ga ik er binnenkort zeker weer mee aan de slag! 

Melk & Dadels is een initatief van Rose Stories, in samenwerking met Nadia Zerouali. Rose Stories verzamelt verhalen, kennis en gebruiken van vrouwen wereldwijd om deze te delen met de wereld, zodat ze blijven bestaan en worden doorgegeven.
Er is inmiddels ook een boek uit met recepten van Chinese moeders, waar ik heel benieuwd naar ben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s