Foto van zonnige markt in Catania in straat met vlaggetjes

Reisverslag: Eten in Italië

Vorig jaar heb ik vier weken alleen door Italië gereisd, van zuid naar noord. Het was een fantastische ervaring en dat kwam grotendeels door het geweldige eten in dit land. Naast elke dag een ijsje, at ik heerlijke, simpele pasta’s, ontdekte ik arancini en leerde ik meer over het aperitivo. In deze blog deel ik foto’s en tips van mijn eetervaringen op reis.
Kaart van Italie met aangegeven reisroute
Ik begon mijn reis op Sicilië, waar ik de steden Siracusa, Catania en Taormina aandeed. In Siracusa at ik mijn eerste pizza van de reis (een simpele maar overheerlijke met tomatensaus en anjovis) en proefde ik arancini: een gefrituurde bal gevuld met rijst en kaas. In Catania proefde ik een kleine cassata, een gebakje, en zag ik de geweldige vis- en groentemarkt. Ook at ik daar een geweldige proeverij met allerlei soorten antipasti en twee soorten pasta.  Ik moet zeggen dat ik de pannacotta die bij het menu zat daarna echt niet meer op kon.

 

 

Vanuit Taormina bezocht ik het dorpje Castelmola, waar ik met uitzicht op de Etna genoot van heerlijke amandeltaart bij Bar Turrisi.

 

 

Van Taormina nam ik de trein naar Rome. Een leuke ervaring, want die trein gaat op een boot en steekt zo het water bij Messina over.
Natuurlijk heb ik veel gemist door steden als Napels over te slaan, maar je kunt in vier weken niet alles zien.
In Rome ontbeet ik zoals dat hoort bij Panella met een cappunccino en een broodje, lunchte ik met een fantastiche panino bij hidden gem Alimentari Pannella Carmela en genoot ik in het joodse ghetto van mijn eerste aperitivo.

 

 


Foto van mensen die staand eten in een pastawinkelEen geweldige plek in Rome is Pastificio. In het toeristische centrum naast de Spaanse trappen, ligt deze lokale hotspot verborgen. Het zaakje is geopend tussen 13 en 15 uur en serveert dan twee soorten pasta die dagelijks wisselen en die je in een plastic bak mee krijgt. Veel locals halen hier hun lunch en eten het staand op.

Vanuit Rome maakte ik een daguitstap naar Orvieto. Dit was misschien wel de leukste dag van de hele reis. Orvieto ligt in Umbrië, tussen Rome en Siena, op een vulkanische berg. Je bereikt het per trein en met een kabelbaan ga je omhoog. Hier at ik een van mijn favoriete Italiaanse gerechten: melanzane alla parmigiana, gevolgd door tiramisu. ’s Middags besloot ik kaas te proeven en een wijntje te drinken bij een van de enoteca rond de dom. De verschillende soorten Pecorino en de bijpassende wijn waren zó lekker, dat ik zeker nog eens terug wil om meer van Umbrië te ontdekken!

 

 

Na Rome bezocht ik Sienna, Florence en Lucca. In Sienna maakte ik kennis met Pici, een dikke spaghetti-soort, die met enkel verschillende soorten tomaten en knoflook heerlijk smaakte. In Florence dronk ik mijn eerste spritz en bestelde ik gegrilde groenten met burrata, simpel, maar oh zo lekker. Verder naar het noorden zie je steeds vaker Spritz op tafel staan, het drankje komt uit de regio Veneto.

 

 

Naast alle typisch Italiaanse gerechten, heb ik ook een avond iets heel anders gegeten. Ik had een tentoonstelling bezocht in Palazzo Strozzi in Florence en toen ik eenmaal weer buiten stond was het laat op de avond en ik had nog niet gegeten. Op het binnenplein was een prachtig klassiek concert gaande en ik besloot plaats te nemen op het terras van Caffè Strozzi. Ik dronk er een heerlijke wijn en at er gegrilde tonijn bij. Hoewel het niet de bedoeling was zo high-class te gaan eten, was het een zeer aangename verrassing.

 

 

Ik vervolgde de reis naar Bologna. Daar at ik de originele tagliatelle al ragù, de oorsprong van spaghetti bolognaise, bij Osteria dell’Orsa, een aanrader! In Bologna sliep ik in Dopa Hostel, een hele leuke plek waar alle gasten samen ontbijten en elke week een keer samen dineren.

De laatste bestemmingen waren Verona (waar ik naar de opera ging!) en Venetië. Wat ik meestal deed was ’s middags ergens een lekkere pasta eten en ’s avonds op zoek naar iets kleins zoals een stuk pizza of een salade. Ook kookte ik soms in de hostels waar ik sliep.

 

 

In Venetië sliep ik in hotel Il Lato Azzuro, op het eiland Sant’Erasmo. Het restaurant daar is zeker een aanrader, ik at er de spaghetti met zeevruchten.

 

 

Een absolute hotspot in Venetië is Osteria Al Squero. Deze bàcari (wijnbar), in een relatief rustig deel van de stad, heb ik tijdens mijn verblijf wel twee keer bezocht. Naast lekkere wijnen en aperitivo, serveren ze er namelijk hele goede Cicchetti. Dit zijn een soort Venetiaanse tapas, kleine hapjes zoals belegde broodjes of spiesjes. Er is geen terras, dus je zit binnen of op het muurtje buiten.
IMG_4494Ik hoop dat je het leuk vond om over mijn reis in Italië te lezen.
Wat is jouw favoriete Italiaanse gerecht? Ciao!

2 reacties

  1. Lola

    Wat hebben we lekker gegeten in Bologna! De perfecte plek om nieuwe vriendinnen te ontmoeten. We gaan snel weer van je heerlijke gerechten smullen. Misschien gnocchi met spinazie-knoflooksaus, ricotta, citroen en basilicum?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s